Diagnose & seksualitet

BORGERE OG UNGE MED NEDSATTE KOGNITIVE FUNKTIONER

 

Jeg er underleverandør for Center For Hjerneskade under Københavns Universitet og underviser både personale omkring seksuelle problemstillinger hos deres borgere og elever, ligesom jeg tager enkeltsager med unge og borgere med diagnoser, der har udfordringer på det seksuelle område.

Når du arbejder med borgere og unge med nedsat kognitiv og/eller fysisk funktion – som følge af hjerneskade eller andre udfordringer – vil du måske opleve, at deres seksualitet fungerer helt fint.

Seksualdriften er nemlig ofte noget af det, der fortsat fungerer, når krop og sind er skadede eller falder udenfor normen.

Viden, om hvad der er naturligt, om grænser, fordomme og fundamental kommunikation, gør det lettere at håndtere behovet for nærhed og seksualdriften hos disse borgere.

Borgere og unge, der har haft et kognitivt og/eller fysisk funktionstab, og deres pårørende kan have behov for at tale med en professionel om, hvordan deres sexliv er påvirket af den nye situation.

Det er ikke kun de praktiske ting i hverdagen, der har ændret sig, ofte er intimiteten og samlivet i parforholdet også påvirket når borgere rammes af en kognitiv svækkelse.

Der kan være praktiske vanskeligheder hos de fysisk handicappede og kognitive vanskeligheder ved at forstå, hvordan man får sig en kæreste, hvad en sådan relation indeholder og hvordan man håndterer grænser og samtykke.

Kurser til omsorgspersoner og personale vil desuden sætte fokus på, hvilken betydning forskellige kognitive vanskeligheder kan have for borgeren – og relatere det til hvordan man som omsorgsperson håndterer seksuelle problemer med respekt både for borgerens og ens egne grænser.