Styrk din lyst

SEXOLOGI

Sex er ofte det moderne parforholds kompas, fordi det er det sted, hvor vi bekræfter vores tilhørsforhold til hinanden.

Når sexlivet fungerer, er det det mest vitale energicenter i mennesket næstefter overlevelsesdriften, og når det stagnerer, kan det være noget af det mest forkrøblende, både for den enkelte person og for parforholdet.

Alle har et forhold til sex uanset køn, alder og kultur. Det kan være afslappet og harmonisk, eller det kan være besværligt og problematisk. Er man to, kan det være udfordrende på både den lange og den korte bane.

Seksualiteten er der altid, og det er et af de områder i livet og parforholdet, hvor man hurtigst mærker, om der er noget galt. Det er også et område, med store muligheder for udvikling og for at lære nyt om sig selv og sin partner. Der er heldigvis mange måder man kan få sexlivet tilbage på et positivt spor. Det kræver til tider bevidst arbejde og en målrettet indsats.

Sex er det sted i det moderne parforhold, hvor man kan erklære sin kærlighed til sin partner uden at skulle snakke om det. Derfor er det også det sted, der hurtigst går i kludder, når der er noget, der ikke fungerer, og det påvirker hurtigt hele parforholdet.

Det kan være svært pludseligt at fortælle sin partner gennem flere år, hvad man går og tænker om sex, og det kan være svært at starte noget nyt op, hvis det ikke er noget man har talt om før.

Her er nogle typiske emner mange søger sexolog for at tale om:

  • Manglende lyst: Stress, ubalance, distance, manglende inspiration.
  • Kommunikation om sex: Forstå dig selv og din partner bedre.
  • Efterfødsel – find tilbage til hinanden: Det er helt normalt, at lysten til og behovet for sex bliver meget forskelligt i et parforhold, efter at man er blevet forældre. Få hjælp til at finde tilbage til at være kærester og elskende samtid med, at I er blevet en familie.
  • Fetish: Har du aldrig fortalt ham/hende hvad du virkelig har brug for.
  • Det åbne forhold/Polyamori: Hvis I går og overvejer at lukke op for leg med andre i jeres forhold er de første skridt meget vigtige. Overvej meget nøje hvordan I vil gøre det, og om I går i den samme retning. For nogle er dette en fantastisk mulighed for udvikling og livsbekræftelse, for andre bliver det for svært. Det kan kun I finde ud af sammen.
  • Sexlegetøj og lege: Inspiration og input. Hvad kan man overhovedet?
  • Swingerklubber: Der bliver skrevet meget om swingerklubber i disse år. Hvis man er nysgerrig, hvordan starter man op, hvad kan man forvente, og hvor går man hen?
  • BDSM eller 50 Shades nysgerrig: Der er mange, der fantaserer om håndjern, smæk og den hårde tone, men der er meget langt fra fantasi til virkelighed. Det er en verden af nuancer, hvor kun fantasien og hver enkelt sætter rammerne. Derfor er det rigtigt vigtigt at kende sine grænser, og forstå hvor man er på vej hen.
  • Rollespil: Der er intet, der bringer fornyelse ind i et parforhold, som når man prøver at slippe de roller, man normalt lever i. Gå i byen og mød hinanden for første gang igen. Lad som om, I ikke kender hinanden og start forfra for en aften. Det er svært, men det kan være en spændende rejse. Og der er naturligvis også mange andre muligheder.